Košarica

Već nagrađivanom Duvnjakovom ulju stigle i medalje iz New Yorka

02 | 2021

Ante Duvnjak i sin Tomislav u maslinarstvo i proizvodnju maslinovog ulja krenuli su prije 14 godina. Danas imaju preko tisuću stabala raznih sorti te raspolažu s dvije do tri tisuće litara ulja na godišnjoj razini. Godinama su prisutni na domaćim natjecanjima, ali i na onim najvećim, svjetskim. Pokupili su silne nagrade, a među zadnjima su čak dvije stigle iz New Yorka. O svemu tome, ali i općenito o problemima na tržištu i proizvodnji popričali smo s mlađom polovicom ovog maslinarskog tandema.

Natjecanje u New Yorku jedno je od najvećih, najrenomiranijih svjetskih natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja, na kojemu je ove godine sudjelovalo vise od 800 sudionika, a dodijeljeno je više od 500 nagrada. Na natjecanje se dolazi samostalnom prijavom, a jedan od uvjeta je da morate imati svoj brend, etiketu i prodaju na tržištu.

–    Ovo je privi put da sudjelujemo na NYIOOC-u, iako smo i ranijih godina razmišljali o tome, ali nikako nismo uspijevali pronaći vremena i poslati uzorke. Stoga moram priznati da nam je ova situacija oko pandemije omogućila višak slobodnog vremena u ovoj sezoni, priča nam Tomislav Duvnjak.

Dobili su dvije nagrade, obje u kategoriji za srednje intenzivno, ekološko maslinovo ulje. Srebrnu medalju dobili su za monosortno ulje od autohtone dalmatinske sorte – oblice i zlato za višesortno ulje – blend koji sadrži 60 % oblice i 40 % ostalih sorti (frantoio, levantinka i leccino).

–    Medalje su veliko priznanje kvalitete naših ulja i samim time poticaj da se nastavimo truditi u istom smjeru, a ujedno su s ovim nagradama i naše male Vodice ušle na veliku kartu svijeta kao mjesto s vrhunskom kvalitetom maslinovog ulja.
Godinama su prisutni na domaćim natjecanjima gdje su osvojili mnogobrojne nagrade i priznanja, srebrne i zlatne medalje te razne plakete. Jednom prilikom sudjelovali su i na natjecanju u Milanu gdje su s autohtonom domaćom sortom – oblicom osvojili zlato i ušli u kategoriju „Top 25 srednje intenzivnih maslinovih ulja“.

–    Također, volio bih spomenuti da smo i za dizajn pakovine postizali značajne uspjehe, pa smo tako bili šampioni na RED DOT 2011. Berlin – vizualni identitet i dizajn ambalaže,  Noćnjak 2011.– šampion izgleda pakovine maslinovog ulja, Cropak 2011. – kategorija dizajn u cjelini te Maslina Split 2012.– šampion izgleda pakovine maslinovih ulja. Sva priznanja vezano za dizajn naše ambalaže možemo zahvaliti Market Kolektiv -u, curama koje od samih početaka vode brigu kako će naše ulje izgledati.

Što se distribucije tiče – potražnje na manjka, samo je pitanje s kojim cijenom se kretati na tržištu. Cilj im je da se što vise ulja proda kroz kušaonicu u uljari Sveti Ivan u Vodicama jer na domaćem terenu uvijek se može postići najbolja cijena, ali to ne znači da ih ne možete pronaći i na drugim mjestima.

–    Već godinama smo prisutni u Cheese Baru u Zagrebu, bio dućanu Priroda i Društvo te još nekim specijaliziranim prodavaonicama i gift shopovima u Zagrebu i Dubrovniku. Raspolažemo s nekih 2000 – 3000 litara, ovisno od godine, ali to su neke količine s kojima za sad baratamo.

Ove godine svi maslinari očekuju dobru godinu – ako se ravnaju po cvjetanju. No, navodi nam da postoji jedna stara izreka u Dalmaciji koja glasi: Lažeš kao maslina u cvitu.

–    To bi značilo da od pustog cvita ne ostane ni 90 %, ali također znamo da kad se oplodi 2 – 5 % bit će to i više nego dovoljno, toliko da će grane pucati pod težinom ploda. Mišljenja smo da bi ova trebala biti takva godina. S maslinom nikad ne znate, tu veliku ulogu igra mikrolokacija i mikroklima. Često znamo reći da se više zna o Mjesecu, zvijezdama i svemiru, nego o moru i maslinama.

Njihovi maslinici nalaze se na više lokacija u ruralnom području grada Vodica –  Stajice, Leć i Seline. Broje oko 1000 stabala raznih sorti, među kojima prevladavaju stabla oblice. Problema je, kaže, podosta.

–    Možemo početi od preniske cijene ulja na tržištu, koju ruše loša uvozna ulja ( 20 – 30 kn/l ).  Zbog rane berbe randmani su svega cca 10% pa se cijena našeg ulja u proizvodnji kreče oko 100 – 120 kn. Malo je potrošača koji cijene visoku kvalitetu ulja, prvenstveno jer široka masa kupaca jednostavno nije dovoljno educirana po pitanju raspona kvalitete maslinovih ulja. Također, trebamo više raditi na brendiranju ulja domaćih proizvođača, kako bi digli kvalitetu i cijene. To znači da svaki mali poljoprivrednik treba dobiti poticaj od države, kako bi svako ulje imalo etiketu.

Na nivou države i jedinica lokalne i regionalne samouprave trebalo bi raditi na osnivanju svojevrsnog klastera uljara koji bi osigurao sve od sufinanciranja i izrade zaštićenih brendova, preko marketinga i dizajna, do plasmana na tržište. Trebalo bi poticati individualne ili udružene proizvođače visokokvalitetnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, financirati im troškove sudjelovanja na prestižnim svjetskim natjecanjima i tako poticati stvaranje brenda hrvatskih ulja u svijetu.

–    Prednosti Dalmacije pa samim time i Vodica su definitivno povoljniji klimatski uvjeti, puno više sunčanih dana te plitko i krševito tlo na kojem su zasađeni maslinici. Znači, ako se proizvođači maslinovih ulja drže pravila struke u proizvodnji, onda se mogu proizvesti ponajbolja maslinova ulja na svijetu. Početak i kraj svega je pravodobna berba i prerada u istom danu, a potom čuvanje ulja u optimalnim uvjetima. Držeći se ovih pravila svi proizvođači maslinovih ulja u Dalmaciji mogu osvojiti zlato u New Yorku, a siguran sam da naše Vodice, kao i ostatak Dalmacije kriju podosta ovakvih proizvođača.

Maslina je baza mediteranske kuhinje, neizostavna sastavnica svakog pjata i recepta.  Miris maslinovog ulja i češnjaka na tavi miris je pored kojeg nitko ne može ostati ravnodušan.  Maslinovo ulje se ljubi uz ribu, mesu, povrće, salate  mi čak par kapi stavimo i na sladoled. Morate probati, odlična stvar.

–    Maslinovo ulje je prije svega lijek i moramo biti sretni što imamo mogućnost da nam lijek raste na stablu. Vezano za brigu oko stabala, potrebno ga je nahraniti, napojiti, i vršiti redovno obrezivanje.  Maslina je majka koja daje i kad joj okreneš leđa, za razliku od loze koja je kao maćeha, jer će te kazniti ako je samo jednom ne podrežeš. Posla dakle ima, ali može se sve stići, samo je pitanje kako pokriti troškove.

Njihova kušaonica zaživjela je tek prošle godine, kako bi rekli – jednim pilot projektom koji se pokazao kao pun pogodak. Krenuli su s AirBnb Experiences programom i odradili dvadesetak tura gdje su educirali naše posjetitelje o kompletnom procesu proizvodnje maslinovog ulja – od cvita do pijata.

–    Naši posjetitelji imaju priliku obići uljaru za proizvodnju maslinovog ulja, upoznati različite sorte maslina i okušati se u stručnom kušanju ulja, sve u pratnji naših vodiča koji se uvijek trude educirati gosta što je to pravo ultra – ekstra djevičansko maslinovo ulje, a za kraj ture razmazimo im nepca delikatesama naših lokalnih proizvođača. Vjerujte mi, kada samo jednom posjetitelju približite kulturu maslinovog ulja i probudite u njemu tu ljubav prema maslini, napravili ste puno. Gosti koji odlaze zadovoljnih izraza lica s nekim novim znanjem i iskustvom su ono što je u ovom poslu neprocjenjivo!

Ova sezona sve ih je iznenadila, ali takva je kakva je i potrudit će se da je odrade što bolje, ako ništa drugo onda kao pripremu za sljedeću godinu kada očekuju veliki broj posjetitelja u svojoj kušaonici.

–    Planiramo proširiti ponudu naših proizvoda s joj nekim iznenađenjima koja ne bih sada nabrajao, osposobiti web shop za ljubitelje naših ulja kako bi im ona bila dostupnija.  Radit ćemo na promidžbi našeg ulja kroz sudjelovanje da renomiranim svjetskim natjecanjima, razvijajući tako brend dalmatinskih maslinovih ulja. To ne možemo sami, ali nastojat ćemo zainteresirati i potaknuti naše uljare da u što većem broju sudjeluju na natjecanjima, jer samo zajedničkim snagama možemo pozicionirati Dalmaciju  na svjetsku scenu najboljih maslinovih ulja, zaključio je Tomislav Duvnjak.

*Izvor: https://www.infovodice.com/zanimljivosti/14671-vec-nagradivanom-duvnjakovom-ulju-stigle-i-medalje-iz-new-yorka-samo-zajednickim-snagama-mozemo-pozicionirati-dalmaciju-na-svjetsku-scenu-najboljih-maslinovih-ulja.html