Košarica

Hrvatska ministarica poljoprivrede pohvalila pobjednike NYIOOC-a zbog ‘povijesnog uspjeha’

07 | 2021

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede održalo je 12. srpnja prijem za nagrađivane proizvođače maslinovog ulja u glavnom gradu države da im čestita na iznimnom uspjehu na Svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku, NYIOOC 2021. godine. “Ne pretjerujem kad kažem da je ovo povijesni uspjeh naših maslinara” izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Marija Vučković i Zdravko Tušek, državni tajnik, također su pobjedničkim proizvođačima predstavili nacrt strateškog plana zemlje za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku. Hrvatski su proizvođači zajedno osvojili rekordnih 67 zlatnih nagrada i 20 srebrnih nagrada na ovogodišnjem izdanju NYIOOC, uključujući 24 nagrade za organska ekstra djevičanska maslinova ulja.

Među zemljama koje su prijavile najmanje 20 prijava, hrvatski proizvođači imali su najveću uspješnost – 83 posto. “Ne pretjerujem kad kažem da je ovo povijesni uspjeh naših maslinara, koji je postao kruna svih dosadašnjih napora hrvatskih proizvođača maslinovog ulja koji inzistiraju na visokoj kvaliteti konačnog proizvoda”, rekla je Vučković. “Iskreno im čestitam na uspjehu i na promociji hrvatskog maslinarstva u svijetu”, dodala je. “Prema broju nagrada hrvatski su maslinari u samom vrhu, ali ako uzmemo u obzir veličinu proizvodnje i omjer poslanih nagrada i uzoraka, duboko sam uvjerena da smo najbolji.”

Ove nagrade pomažu u potvrđivanju hrvatske kvalitete, zajedno sa zaštićenim proizvodnim regijama. Hrvatska trenutno ima pet maslinovih ulja sa statusom zaštićenih oznaka izvornosti: Cres, Istra, Korčula, Krk i Šolta. Prema Državnom zavodu za statistiku, u 2020. godini proizvedeno je 40.278 hektolitara maslinovog ulja, što je pad od 9,5 posto u odnosu na 2019. godinu, ali 6,9 posto iznad petogodišnjeg prosjeka – 38.117 hektolitara.

*Izvor: https://www.oliveoiltimes.com/hr/business/europe/croatian-agriculture-minister-praises-nyiooc-winners-for-historic-success/96396