Košarica

Ulje

Ponosno predstavljamo naša ulja

Sva naša maslinova ulja imaju HALAL i EU certifikat za organsku proizvodnju, te su nositelj znaka Hrvatska kvaliteta!
Isključivo ručna berba u našim EKO maslinicima, vrijeme berbe koje pomno biramo sukladno zrelosti plodova, prerada koju vršimo unutar svega nekoliko sati od berbe i postupak hladnog prešanja Rapanelli tehnologijom pogona naše uljare – osnovni su faktori kojih se predano držimo jer omogućuju našim uljima optimalan okus, boju i nutritivnu vrijednost, kao i brojne benefite za zdravlje.

Proizvodnja

Prepoznata kvaliteta nagrađivana godinama dijljem svijeta

Zlatna nagrada

Sv. Ivan Blend
New York
International Olive
Oil Competiton 2020
Oil Competiton 2021
Oil Competiton 2022

Srebrna nagrada

Sv. Ivan Oblica
New York
International Olive

Oil Competiton 2020
Oil Competiton 2021
Oil Competiton 2022

Zlatna nagrada

Sv. Ivan Oblica
Noćnjak

Design & Packaging Awards

Sv. Ivan Blend
New Oblica Special edition
Berlin 2021

Zlatna nagrada

Sv. Ivan Oblica
New York

Tokio Olive 2020

Tokio Olive 2021

Tokio Olive 2022

Srebrna nagrada

Sv. Ivan Blend
New York

Tokio Olive 2020

Tokio Olive 2021

Tokio Olive 2022

Zlatne nagrade

Sv. Ivan Oblica i Blend
Dubai Early Harvest
Olive Oil Competition
2021

Zlatne nagrade

Sv. Ivan Oblica i Blend Berlin Global
Olive Oil Awards
Quality organic 2021

Proces

Vrijeme berbe

Vrijeme berbe najviše ovisi o vremenskim uvjetima u godini berbe i razlikama u sortama maslina, odnosno razlikama u sazrijevanju pojedine sorte.

 

Kod sorte Oblice koja čini 80 % naših nasada berba većinom počinje sredinom, odnosno u drugoj polovici listopada kada maslina „prošara“ . Tada ćete vidjeti sve boje ploda na stablu od zelene do boje šljive. Za Oblicu je to rana faza zrelosti i kod takve berbe ulje će biti bogato polifenolima, odnosno intenzivnim osjetom pikantnosti i gorčine.

 

Kako će vrijeme odmicati, maslina će sazrijevati a plod će tamniti. Kasnijom berbom s početkom pa sve do sredine studenog ulja će biti blaža (smanjen intenzitet pikantnosti i gorčine) s manjom količinom polifenola u samom plodu, dok će voćnost i slatkoća ulja rasti kako će plod sazrijevati.

Korak 1.

Maslina u berbi

Tehnike berbe

Danas su berbe sve više i više strojne, najviše zbog nedostatka radne snage (berača), dok se u nekim zemljama EU berbe izvode kombajnima. Mi se možemo pohvaliti ručnom berbom koju započinjemo u ranim jutarnjim satima. Na taj način uspijevamo sačuvati sve organoleptičke karakteristike naših ulja te tako postižemo mnogo veću kvalitetu.

 

Razlog za to je taj što plod u postupku berbe prolazi kroz najmanju moguću traumu pa se takvim procesom postiže i mnogo veća kvaliteta ulja, odnosno „tekućeg zlata“ kako mi to u CMU Sv. Ivan volimo kazati.

Korak 2.

Čišćenje ploda prije prerade

Obrada i skladištenje

Onog trenutka kada se plod ubere sa stabla, započinje postupak oksidacije, što znači da voće treba preraditi što je prije moguće kako bi se utjecalo na kvalitetu ulja od samog početka. U CMU Sv. Ivana u Vodicama imamo pogon za preradu Rapanelli, u kojem proces proizvodnje od voća do prvih kapi ulja ne prelazi temperaturu od 27 stupnjeva, što u konačnici jamči vrhunsko maslinovo ulje dobiveno isključivo hladnim mehaničkim postupkom – jedno od najvažnijih koraci do vrhunskog proizvoda.

 

Kao što je važan postupak berbe, a zatim i postupak obrade, važno je i skladištenje samog ulja.

 

Ulja se čuvaju u podrumu gdje se temperatura uvijek kreće između 16 -18 stupnjeva. Odležava u spremnicima od nehrđajućeg čelika koji su pod inertnim plinom, a takvim pristupom i skladištenjem naših ulja usporavamo proces starenja do maksimalno, dok se ne napuni u ambalažu od tamnog stakla, koja se zatim prodaje.

Korak 3.

Uljara