Ovu salatu vjerojatno je moguće naručiti u svim ribljim restoranima. Često se priprema i za obiteljske ručkove ili svečane večere.
Kupujete li hobotnicu na ribarnici vodite računa da bude svježa što se lako može provjeriti: hobotnica mora mirisati na more, koža joj treba biti vlažna i bez sluzi, a meso treba biti čvrsto i žilavo.
Sastojci
Tijesto:
- hobotnica otprilike težine 2 kg (za 4 osobe)
- 2 glavice luka
- 6 režnja češnjaka
- 1 list lovora
- soli po ukusu
- maslinovo ulje
- ocat
- vezica peršina
- 2 krumpira (opcionalno)
- 2 rajčice (opcionalno)
Priprema:
Svježu je hobotnicu dobro odmah očistiti i upotrijebiti isti dan.
Ukoliko je pripremate koji dan kasnije, hobotnicu treba je odmah očistitii čuvati u hladnjaku nekoliko dana u pokrivenoj posudi. Smrznutu hobotnicu možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenom pakiranju najviše dva mjeseca. Izvrnuti unutrašnjost hobotnicu na van i odstraniti utrobu, a krakove ne dirati. Vratiti hobotnicu u prvobitni položaj pa odstraniti oči i zube s krakova i oguliti vanjsku opnu, pa dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Staviti hobotnicu u lonac s vodom s glavnom prema dnu kako bi krakovi bili okrenuti prema površini. Vodu ne soliti, a kako hobotnica ne bi ostala žilava nakon kuhanja, u lonac dodati jedan pluteni čep, ako se kuha svježa, dok zamrznuta nikad neće biti žilava. Hobotnicu skuhati u vodi s listom lovora, jednom glavicom luka i 2-3 režnja češnjaka najmanje sat vremena, a znat ćete da je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.
Hobotnicu izvaditi iz vode, pa ju pustiti da se ohladi. Kad je hladna, narezati ju na kockice i kolutiće. Uz ovako pripremljenu hobotnicu, može se dodati i dva kuhana krumpira i rajčica, pa začiniti maslinovim uljem, sitno rezanim češnjakom, lukom, octom po ukusu.
Dobar tek!
*preuzeto s https://www.recepti.hr/recepti/jela/salata-od-hobotnice-2