Ovo je jedna klasičnih salata s tunjevinom i jajima, no ako niste ljubitelj tunjevine, piletina je uvijek odličan izbor.
Crveni radič je krokantna lisnata salata koja se koristi i za pripremu rižota, te je možda mnogima manje privlačna zbog svoj karakterističnog gorkog okusa. Kao i ostale salate, siromašan je kalorijama, naime 100 g radiča sadrži 13 kcal, što ga čini odličnim izborom za sve koje muče suvišni kilogrami. Radič je bogat vitaminom C i vitaminom A, a u manjim količinama sadrži veći broj minerala kao što su kalcij, fosfor, željezo, kalij i magnezij.
O ljekovitosti vlasca da ne govorimo, još u 9. stoljeću ga je zbog njegove ljekovitosti preporučivao Karlo Veliki. Obiluje vitaminima i mineralima, te se uz drugo bilje koristi za smanjenje krvnog tlaka, detoksikaciju organizma i pospješenje probave. Možete ga koristiti za pripremu i dekoraciju salata, jela s mesom, fritaje ili pak kao začin za jela s tjesteninom, no preporučuje ga se dodati ga na kraju kuhanja jer tako neće izgubiti svoju delikatnu aromu.
Ako vam se sviđa možete začiniti salatu preljevom od aceta balsamica koji jelima s mesom i salatama daje jedinstven okus. Mi smo izabrali cherry rajčice jer su slatkastijeg i izraženijeg okusa i jako lijepo izgledaju, no možete koristiti i druge vrste rajčica, ali radije manje veličine jer su obično veće rajčice bolji izbor za pripremu umaka, radije nego salata.
15 min, 4 osobe
Sastojci
- 400 g tunjevine
- 500 g cherry pomidora (rajčica)
- 1 crvena kapula (crveni luk)
- 4 jaja
- 100 g crnih maslina
- mala glavica zelene salate
- mala glavica crvenog radiča
- 2 žlice isjeckanog vlasca
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema
Stavite jaja u posudu s vodom i čekajte da provrije; kad provrije voda izgasite i ostavite jaja u vodi 10 minuta.
Stavite ih u hladnu vodu par minuta, nakon toga ih očistite i izrežite na četvrtine.
Dobro operite salatu i radič i izrežite ih na manje listiće.
U veliku zdjelu stavite oprane i već suhe listove salate i radiča.
Operite pomidore, izrežite ih na polovice i stavite u zdjelu.
Crvenu kapulu izrežite na tanke trakice i dodajte je u zdjelu.
Masline stavite cijele ili izrezane, po želji.
Dodajte tunjevinu i vlasac te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
Dobar tek!
* Preuzeto s https://www.noninazdravakuhinja.com/recept/salata-od-tunjevine/