Košarica

Pravi domaći kruh s maslinovim uljem

01 | 2023

Imamo jednostavan recept za pravi domaći kruh s maslinovim uljem koji će vam ispasti bolje nego onaj iz pekare. Možete u njega dodati i malo nasjeckanih maslina ili ružmarina.
Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena u receptu jer kruh je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu. Tamo će temperatura biti konstantna.

Sastojci

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
  • 300 ml mlake vode
  • 8 g soli
  • 2 žlice maslinova ulja

Priprema
U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac koji ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.
Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.
Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na nekoliko mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se potpuno ne ohladi.
Dobar tek!

* Preuzeto s https://otvoreno.hr/magazin/recept-za-pravi-domaci-kruh-s-maslinovim-uljem-koji-ce-vam-ispasti-bolje-nego-onaj-iz-pekare/337223