Košarica

Focaccia s češnjakom, ružmarinom i maslinovim uljem

09 | 2022

Sastojci za tijesto:
(za jednu pogaču veličine tepsije koja ide uz pećnicu)

500 g mekog brašna
15 g svježeg kvasca (otprilike trećina kocke ako nemate digitalnu vagu)
15 g šećera (oko 1 žlice)
15 g soli (oko 1 žlice)
oko 300 ml tople vode (možda će vam trebati još par žlica vode na ovo – znači oko 310 ml najbolje)

Sastojci za premaz:
(količina sastojaka je od oka tj. po želji)

oko 60 ml maslinovog ulja
1.5 žličica soli (nekome ovo može biti puno, pa najbolje stavite kako mislite da bi vama pasalo)
oko 2 grančice svježe ubranog ružmarina
1 režanj češnjaka
1 žličica papra
po želji crvena paprika, sušeni češnjak

Priprema:
U manju posudicu razmrviti svježi kvasac, dodati šećer i preliti sa pola tople vode, znači 150 ml. Ostaviti 10-15 minuta da nabubri.
Dok kvasac bubri vi u veliku posudu prosijte brašno i sol.
U tijestu napravite rupu, ulijte uzdigli kvasac, dodajte ostatak vode i počnite rukama mijesiti tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti oko 5-8 minuta da biste dobili lijepu glatku kuglu. Na pola miješenja tijesto prebacite van iz posude na lagano pobrašnjenu podlogu i još malo mijesite.
U čistu posudu ulijte oko 2 žlice maslinova ulja i položite tijesto. Tijesto razrežite po sredini, prekrijte krpom i ostavite da se diže dok se ne podupla. Oko sat i pol.
Premaz je najbolje pripremiti ranije tako da se svi okusi lijepo prožmu – češnjak očistite i nasjeckajte na sitno, ružmarin poberite i operite.
Uzmite jednu posudicu, u nju ulijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i oprani ružmarin. Promiješajte i ostavite da odstoji.
Kada se je tijesto diglo – prebacite ga na lagano pobrašnjenu pozadinu i premijesite. Vratite nazad u posudu. Prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat i pol ili dok se ne podupla.
Naravno, ako je vama to jako dugo čekanja, ne morate premijesiti možete odmah prijeći na korak pod brojem 8 – bez čekanja od sat i pol. Samo je meni ovako puno finija.
Kada se je tijesto diglo, uzmite veliku tepsiju i obložite ju masnim papirom. Direktno iz posude tijesto prebacite na tepsiju i masni papir i rukama razvucite tijesto po tepsiji pritom tijesto gurajući jagodicama – tako da na tijestu ostanu specifične rupe koje odlikuju focacciu. (dole na slici)
Focacciu zatim premažite maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom – pokoji ružmarin možete i zabiti u tijesto. Posolite ju odozgora. Popaprite, malo dodajte crvene paprike i upalite pećnicu na 200C. Dok se pećnica grije, vaša pogača neka se još tih 10-ak minuta diže u tepsiji. Stavite ju peći u ugrijanu pećnicu oko 20 minuta.
Jedite ju toplu – jer je takva doista najbolja.